Steak – vypečený a šťavnatý

Steak – vypečený a šťavnatý

Jak správně připravit steak:

1. Steak musí být pěkně tlustý – na dva prsty nebo 2 cm, jak chcete. Maso nesmí být čerstvě vytažené z lednice, ale mírně prohřáté.

2. Ukrojený plátek po obvodu ovážeme režnou nití a trochu utáhneme. Díky tomu se nebude při smažení kroutit a ztratí méně šťávy.

3. Než vložíme steak do pánve, rozehřejeme olej, ale nesmíme ho přepálit, aby neprskal. Smažíme 1 minutu z každé strany.

4. Snížíme teplotu a přidáme máslo, zjemní chuť. Dopékáme 3 až 5 minut z každé strany podle toho, jak chceme mít steak propečený.

5. Do steaku nikdy nebodáme vidličkou. Zda je hotový, poznáme tlakem prstů. Pokud povolí, je ještě krvavý.

6. Teprve teď steak osolíme a opepříme. Pak ho zabalíme na 5 minut do alobalu a necháme dojít. A můžeme servírovat.




Připravte gril k přímému grilování.
Důkladně steak osolte a opepřete. Rošt okartáčujte a potřete olejem. Steak vložte na rozpálný rošt a grilujte, až je hotový podle vaší chuti – málo propečený steak 7-10 minut z každé strany. Přitom jím po 3-4 minutách otáčejte, aby se vytvořilo pěkné mřížkování.
Na dno hlubší mísy nasypte najemno nakrájený česnek, nasekané lístky rozmarýnu a šalvěje. Na ně upravte grilovaný steak a nalijte na něj olej. Olej, kerý stekl do mísy, vraťte lžící zpět na maso. Nechte maso 3-5 minut marinovat.
Při porcování a podávání odřízněte svíčkovou a roštěnec od kosti a nakrájejte maso na plátky asi 1/2 cm silné. Nakonec nalijte na maslo lžící bylinkový olej a šťávu z masa a ihned podávejte.

Štítky: ,,,,