Šéfkuchařské variace

Šéfkuchařské variace Zdeňka Polreicha v café imperial

Zdeněk Polreich pro gurmány i gurmety znovuobjevil lahůdku připravovanou z telecích či hovězích líček. Přišel s nimi právě včas, kdy všude v Praze kralovaly nejrůzněji připravované steaky. Na jeho líčka se do Café Imperial začali stahovat nejenom milovníci dobrého jídla, ale přicházejí si na nich pochutnat domácí i hostující zahraniční šéfkuchaři.
Lahodné kousky masa z líček skotu, připravované na červeném víně, dříve končily díky neznalosti i s celými hlavami ve žrádle pro psy. Dnes je to nejenom zde vyhledávaná a nedostatková lahůdka. Stejně jako další šéfkuchařova specialita – jehněčí kolínko na majoránce.




„Celá moje více než třicetiletá kuchařská kariéra se dá popsat jako hledání cesty k jednoduchému a srozumitelnému jídlu,“ říká Zdeněk Polreich, šéfkuchař a provozovatel Café Imperial. „Je to zdánlivě jednoduché a snažím se to naučit všechny, kdo se mnou pracují. Základní příkaz zní: Kupuj to nejlepší a dělej s tím co nejméně. Nesnažte se přetvořit kvalitní základní surovinu na něco, co sice skvěle vypadá, ale nic moc nechutná. Jsou restaurace, kde spoustu času i peněz věnují nejrůznějším oblohám, doslova výtvarným kreacím, a zapomenou udělat chutnou omáčku. Běžně se vám tak může stát, že jídlo vypadá lépe, než chutná, a to je chyba.“