Hovězí líčka podle Polreicha

Kategorie receptu: Hovězí maso
Doba přípravy: 90-120 minut
Počet porcí: 4

Základ

  • 50g slaniny
  • 1ks cibule střední
  • 1ks mrkev
  • celer, nebo petržel ve stejném množství jako mrkev
  • 1ks bílá paprika
  • 1ks stroužek česneku
  • 3PL rajčatové pyré
  • 3dl víno červené
  • 3dl vývar hovězí
  • sůl a pepř, bobkový list, větvička rozmarýnu

Maso

  • 700g hovězí líčka
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce másla
  • sůl a pepř

Postup přípravy podle Polreicha

1. Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.

2. Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla.

3. Při podávání dejte kaši na střed talíře, navrch položte líčko a zlehka přelijte omáčkou.

Bramborová kaše

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka
2. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme
3. Kastrol s kaší necháme na mírném plameni a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko
4. Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby osolíme.

[Tip] – Bramborová kaše jinak

  • smetanou: přidejte místo části mléka 30% smetanu. Kaše bude krémovější a jemnější.
  • mrkví: někdo kaši bez mrkve ani nevaří. Oloupanou ji vařte rovnou s bramborami.
  • česnekem: 6 prolisovaných stroužků bohatě postačí.
  • brokolicí: uvařené růžičky brokolice rozmixujte vedle a poté je přidejte k rozšlehaným bramborám.
  • celerem: v poměru 1 díl celeru, 2 díly brambor.
  • osmahnutou cibulkou a bylinkami.
  • sterilovaným hráškem nebo špenátem.
  • strouhaným parmazánem: přimíchejte ho k našlehané kaši a krátce zapečte (někdo přidává i vajíčko).

Štítky: ,,,,